Får Gud tala till dig?

Hej alla,

Just nu är vi mitt uppe i en kurs kring grunderna i att tro på Jesus. Vi träffas på café Spice Ice i Chydenia shopping-center varje måndag under 5 veckor och talar om sånt som varje Jesu efterföljare behöver veta – inte som en teori i huvudet men som något som funkar praktiskt i livet. Denhär veckan talar vi om att lära sig läsa Bibeln på ett sådant sätt att Gud får tala till oss genom den. Här får du ett litet smakprov. Visste du att:

 

  1. När Gud talar är Han ute efter ditt hjärta, inte ditt huvud. Läs därför med hjärtat.

Dethär betyder inte att vi knäpper av hjärnan då vi läser Bibeln, men att vi zoomar våra hjärtan mot Honom. Det är ditt hjärta, inte ditt intellekt, som bestämmer vart du går i livet (Ords. 4:23).

 

  1. Kom ihåg: Läs alltid tillsammans med den Helige Ande.

Han är din Hjälpare och din Lärare: Joh. 14:26, 16:7-11,

I sitt första brev blir Johannes så radikal att han säger att vi inte behöver någon annan lärare – den helige Ande har kommit för att lära oss allt (1 Joh. 2:20, 27). Dethär betyder förstås inte att vi är tänkta att leva för oss själva (vi är ju döpta in i en kropp, församlingen – 1 Kor. 12:13). Men det betyder att du har allt du behöver i Honom (t.ex om du skulle hamna i en riktigt ensam situation) och kan räkna med att Han vill öppna Bibeln för dig.

När du börjar läsa, BE först att Gud talar till dig. Inbjud den Helige Ande att tala genom Bibeln.

 

  1. Läs långsamt och uppmärksamt.

Jesus säger: Må den som har öron höra vad Anden säger (tex Upp. 2:7). Det är ingen självklarhet att vi alltid hör Gud tala, även om vi läser sida upp och sida ner.

Bibeln är inte som en vanlig bok som du läser snabbt igenom. Läs långsamt, kanske bara några verser per gång. Vad vill Gud säga dig? Vad hör du?

 

  1. Om du aldrig hållit i en Bibel förr…

…starta t.ex. i Johannes evangelium, sen kan du ta de andra evangelierna, Paulus brev och psalmerna (det går också bra att blanda). Starta inte med de svårare böckerna i GT.

… håll alltid ett öga på kontexten. Ta inte bibelorden ur deras kontext. Du skulle väl inte vilja att någon citerade dig fritt genom att ta ut en mening ur ett sammanhang utan att se på helheten, eller hur?

…tänk efter, hör detta jag läser om till det gamla eller det nya förbundet? Vi lever i ett nytt förbund, som är ett “bättre förbund” med “bättre löften” (Heb. 8:6).

 

  1. Vad ska man göra med ord man får från Gud?     
Kanske börja be över och med det? “Gör dethär i mitt liv, Gud!” Kanske vara öppen för Guds beröring på ett särskilt område av ens liv? Visade Han dig något om dig själv när du läste? Borde du dela det du fick med någon? Frön som Gud ger är alltid tänkt att vara “säd till att så och bröd till att äta” (Jes. 55:10-11). När vi sår (in i någon annans liv) det vi har fått, blir det mer bröd i slutändan.

Välsignelse till er alla! 🙂

Pastor Camilla